Recenzija Titove kuharice Anje Drulović: Ena najslabših knjig kar sem jih prebrala // Review of Tito’s Cookbook by Anja Drulović: One of the Worst Books I Read in a While Beri v slovenščini      Read in English


Res sem hotela, da bi mi bila knjiga všeč. Pa ne zato, ker sem oboževalka Tita, ampak, ker se mi je zdela osnova, ideja knjige izredno dobra. Pa še naslovnica je izgledala super.

Tukaj bi morala poslušati stari pregovor; ne sodi knjige po platnicah.

Knjiga opisuje (oziroma bi morala opisovati) obiske Tita v tujini, pa obiske pri Titu, ter predstavi jedilnike na teh srečanjih, ter njihove recepte. Nastala je na osnovi izvirne in uradne dokumentacije o svečanih kosilih in večerjah. Zveni super, kajne?


Črno bele slike uradnih obiskov so fantastične in vsekakor priskrbijo tisti 'element zgodbe', ki ga druge kuharice pač ne. Ampak, nekatere slike hrane pri receptih so ne samo medle in dolgočasne, ampak včasih tudi repetitivne; na veliko slikah na primer lahko vidimo rožo iz korenčka (verjetno nekakšen kuharjev podpis, ampak še zmeraj…), slika pri receptu 'Bučke po vegetarijansko' je vizualno slaba, izgleda kot, da bi jo posnel otrok s telefonom iz leta 2007, in, če se ne motim je to celo ista bučka, ki je na sliki pri receptu 'Nadevana zelenjava po vegetarijansko'. Da sploh ne omenjam slike, ki je identična pri receptu 'Kislo zelje po liško' in receptu 'Svatovsko zelje' – ista slika! Ne vem, če je to uredniška napaka, ali je nekdo bil pač preveč len, da bi slikal/skuhal kislo zelje po skoraj istem receptu.

Ampak okej, slabe slike se še da preživeti. Kar je zame res uničilo kuharsko knjigo so bili izbrani recepti, na primer: ko je Tito gostoval na Bledu je kosil – Juho z zdrobovimi žličniki, telečje srce v smetani, špageti, kuhana govedina, nadevan piščanec, svinjski kare, mladi krompir in kuhana kisla repa ter palačinke z orehi v vinski omaki. Kaj mislite katero jed so izbrali za predstavitev recepta?

Palačinke? Svinjski kare? Telečje srce v smetani? Ne. Izbrali so recept za kuhano kislo repo. Bi radi vedeli sestavine? En kilogram kisle repe. To je to. In priprava – 'kuhamo jo v loncu z malo vode'.

Te izbire res ne razumem – ali res ni bilo receptov za druge jedi iz tega jedilnika? Je bil to pač najlažji recept? Je imela avtorica na voljo samo en dan, da napiše knjigo? Res ne vem razloga za to odločitev, ampak nekaj je sigurno – odločitev za ta recept je bila slaba.

Pa to ni edini 'preprost' recept v knjigi, teh je mnogo. Nad izbrani recepti sem bila razočarana pa tudi zmedena – dva recepta za pripravo kislega zelja (ki sta identična po sliki in skoraj identična po sestavinah in pripravi), čeprav bi iz jedilnikov lahko izbrali tudi domača gosja jetra, kuhan mariniran jezik s hrenom, pazinskega purana z mlinci…

Liška basa – sestavine – mleko, kislo mleko, kisla smetana. Iz jedilnika, ki so ga pripravili ob obisku Churchilla bi sicer lahko izbrali istrsko mineštro, pečenko Wellington, dalmatinsko pašticado, mandljevo kremo, koktajl morskih sadežev (ribe, škampi in lignji), kuhanega brancina na maslu, puranji file, pariško omako. Torej, zakaj so izbrali najbolj osnoven in enostaven recept?

Razumem, da ne morejo napisati recepta za vsako jed iz jedilnikov, čakaj malo – ne, ne razumem tega. Zakaj niso zapisali recepta za vsako jed, ki je bila postrežena? Saj imajo vse jedilnike, pa tudi, če nimajo originalnih receptov – bi lahko nekje našli druge.

Da ne omenjam tele cvetke – ko je Tito kosil z Willyjem Brandtom je avtorica knjige zapisala, da 'so imeli značilno nemško kosilo'. Postregli so krvavice s kislim zeljem. Mar ni to slovenska tradicionalna jed? Lahko se motim, lahko, da so krvavice s kislim zeljem tipična nemška in slovenska jed. Če smo pošteni so imeli tisti dan na jedilniku tudi svežo polenovko po mornarsko in zrezke divjega prašiča, vse to skupaj pa je morda res značilno nemško kosilo.

Titova kuharica se na Amazonu prodaja za 50 ali celo 70 dolarjev – jaz sem sicer knjigo dobila za delček te cene, ampak še za to ceno mislim, da je bil denar vržen v smeti. Razen tega, da ima knjiga lepo naslovnico, privlačen naslov in zanimive črno bele slike, vsebine (kar se tiče izbire receptov ter nekatere slike pri receptih) vsekakor nima na nivoju.Sledi mi:


Zaznamek: Vse slike so vzete s Pixbaya ali mojega Instagrama - te slike so zastonj za zasebno in komercialno uporabo, ni potrebnega pripisa avtorstva.

Če želite, da pišem o določeni temi - sporočite to v komentarjih. Za sodelovanje (recenzijo produkta, knjige, če ste pisatelj) pišite na - katarina.ferk@gmail.com

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Be Selfish: 5 Things To Do On Valentine's Day If You're Single

13 Worst Things a Boy Had Ever Said to Me

How To Cope With Anxiety: 7 Ways To Tame Your Mind